Підсумки брифінгу «Повернення Реєстру Моряків країні»

Під час брифінгу «Повернення Реєстру моряків країні: спільний брифінг СБУ, Мінінфраструктури та Мінціфри» начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ поінформував про те, що Кіберфахівці СБУ не просто передали в Мініфраструктури реєстр моряків, а й допомагають відновити роботу всіх відповідних сервісів і невдовзі «Електронний кабінет моряка» працюватиме у повному обсязі.

В МІУ визнають, що на даний момент не готові в повному обсязі розпочати прозору роботу сервісів на державних потужностях в необхідному обсязі.
При цьому заступник міністра відомства Юрій Васьков додав:

«Ми готуємося до видачі в паперовому вигляді. Прийом документів в паперовому вигляді вже здійснюється, ми сподіваємося, що на наступного тижня будемо видавати дещо в паперовому вигляді, в тому числі протоколи», – пояснив він.

За його словами, на період непрацездатності он-лайн системи через Директорат морського і річкового транспорту МІУ і того, що залишилося від Інспекції з дипломування моряків, був розроблений наступний алгоритм верифікації документів моряків:

«Ми підтверджуємо справжність документів моряків в офф-лайн режимі вже зараз. Перевірити і пройти верифікацію можна на сайті Морської адміністрації – там є посилання на електронну адресу інспекції, на неї можна відправити звернення, його опрацюють і всі, хто звернувся, – протягом доби отримують підтвердження», – підкреслив заступник міністра.

З цього приводу Юрій Васьков уточнив, що дію документів планують продовжувати і далі, а якщо система не запрацює вчасно – в кінці року знову продовжать:

«Людям, які вже мають кваліфікацію і відповідні дипломи, в разі закінчення терміну з квітня до кінця поточного року не потрібно звертатися за продовженням документів взагалі».

«Таким чином, СБУ зробила все, щоб унеможливити корупцію при отриманні дозвільних документів моряків. Тобто, людям не треба буде давати по $3-8 тис. хабаря, як це було раніше. Дуже сподіваюся, що передача реєстру в Міністерство унеможливить будь які схеми у майбутньому», ‒ резюмував Ілля Вітюк.